Rólunk

Színtiszta szenvedély 1911 óta. Ez a Benelli, és még sokkal több ennél: örökség, érzelem, és újítás, amely a több mint 100 éves múltja során legendássá tette az úttörő modelleket, előrehaladott technológiák, győzelmek, és világhírű pilóták által. Az egyidejűleg elegáns és sportos Benelli motorkerékpárok úgy lettek megálmodva, hogy kielégítsenek minden motoros elvárást, még a legnagyobb igényekkel telieket is, és biztosítsa az egyedülálló motorozás élményét, valamint kényelmet, miközben szem előtt tartja a fogyasztást és megóvja a környezetet. Ez a kihívás, ami iránt a Benelli elkötelezett minden egyes nap, valamint ez az egész cégcsoport alapfilozófiája. A Benelli motorkerékpárjainak egyedülálló, karizmatikus tulajdonságai vannak, és azonnal felismerhetővé válnak megnyerő dizájnja és az eltéveszthetetlen sportos külseje révén. A legkorszerűbb technológiákat használják a Pesaro-i cég összes modelljénél, az R&D (kutatás-fejlesztési) központ szaktudásának köszönhetően, ahol sok szakember dolgozik szorosan együtt. Emellett a Benelli számíthat a széleskörű és eredményes márkahálózatára is, amely lefedi a teljes belföldi piacot.
2005. óta a Benelli a Qianjiang (=Q.J.) csoport tagjává vált, amely nem utolsó sorban méretileg-, valamint a termelői kapacitás szempontjából is az első helyen áll Kínában a motorkerékpár gyártók mezőnyében. A termelése eléri az 1.200.000 db járművet évente. 14.000 alkalmazott dolgozik a szuper modern gyárban - amely akkora területű, mint egy komplett település -, helyileg pedig Wenling városában (Kínában) található, amely 500 km-re fekszik Sanghai-tól. A történelmi márka központja egyébként továbbra is Pesaro-ból (Olaszországból) szélesíti a horizontját a nagyvilág felé. A Benelli készen áll a jövőbeli kihívásokra, köszönhetően a hozzáállásának, amely ötvözi az olasz zsenialitást, stílust, mérnöki szaktudást és egy olyan globális látásmódot, amely oly nagy csoporté, mint a Q.J. Az újabb modellek már vadonatúj koncepcióval jelennek meg, de átszőve a Benelli múltjával, dicsőítve a tradicionális kinézetet, beleintegrálva az innovációt és erős márkanevet. A Benelli mozgásba szeretné hozni a világot, és felkészíteni ügyfeleit a jövőre. A Benelli falakat bont le, új perspektívát nyit a múlt, a jelen és a jövő motorkerékpár-megszállottjainak, a vadonatúj modellek megújuló dizájnjának köszönhetően, de ugyanakkor megtartva a könnyed kezelhetőséget.

Történetünk

1911 ~ 1934

Hat testvér, egy történet. Hat ember törekvése a legendáért valósággá vált. 1911 tavasza volt, amikor a megözvegyült Theresa Benelli befektette családja teljes vagyonát, hogy elindítson egy műhelyt, amely stabil munkát biztosíthat hat fiának, Giuseppe, Giovanni, Filippo, Francesco, Domenico és Antonio „Tonino” Benellinek.
Eleinte csak egy szervizgarázs volt, ahol motorkerékpárokhoz és gépjárművekhez gyártottak alkatrészeket. Azonban a hat Benelli testvérnek magasabb fokú tervei voltak: motorkerékpárokat szerettek volna gyártani. Nyolc évvel később 1919-ben bár megszületett az első motorkerékpárjuk, egy kétütemű 75cc lökettérfogatú biciklivázra szerelt motor, de akkor az még nem aratott különösebben nagy sikert.
1921 decemberében megjelent viszont az első igazi Benelli motorkerékpárjuk, amely az áttörést jelentette számukra: a „Velomotore” névre keresztelt 98cc lökettérfogatú kétütemű könnyűsúlyú motorkerékpárjuk, amely két kivitelben, Touring és Sport (125cc) változatban volt elérhető. Ezt 1923-ban egy 147cc lökettérfogatú verzió követte, amellyel Tonino el is kezdett versenygyőzelmeket aratni, és amely végül a Pesaro-i céget végül híressé tette Európa szerte.
1926-ban Giuseppe Benelli megtervezett egy újabb, már 175cc lökettérfogatú felső négy fogaskerék által hajtott vezérműtengelyes négyütemű motorkerékpárt, amelynek a teljesítménye legalább azonos, de inkább nagyobb volt, mint az akkor szokásos nála nagyobb lökettérfogatú konkurens motorkerékpároké. Ezzel számtalan győzelmet biztosított Tonino Benellinek, úgymint 1927-ben, 1928-ban, 1930-ban, illetve 1931-ben az Olasz Bajnokságon. A termelés, valamint az eladások rendíthetetlenül emelkedtek (a 175cc lökettérfogatú motorkerékpárt többfajta kivitelben gyártották egészen 1934-ig, amíg meg nem jelentek az 500cc és a 250cc lökettérfogatú négyütemű motorkerékpárok), amely folyamat idővel a gyár kibővítéséhez vezetett, így 1932-ben a Benelli testvérek megvették a Molaroni fűrésztelep pavilonjait a „Principe Amedeo” úton, amelyet jelenleg „Mameli” útnak hívnak.
Két évvel később, 1934-ben a Benelli két új versenymotort mutatott be, egy 250cc lökettérfogatú ikervezérmű tengelyes-, és egy 500cc lökettérfogatú motorkerékpárt. 1940-ben indította el a Benelli az 500cc lökettérfogatú motorkerékpár oldalt szelepelt változatát, illetve egy fantasztikus versenymotort, (a 4 hengeres dupla felső vezérműtengelyes kompresszorral szerelt változatát, amelyet nem utcai használatra szántak) de a háború kitörése kényszerítette a céget, hogy csak katonai célokra gyártsanak motorkerékpárokat.

1940 ~ 1950

A Pesero-i cég sikereinek a csúcspontján volt ebben az időszakban (800 alkalmazott dolgozott a gyárban), de a II. világháború elpusztította azt. A szövetséges bombázások, és a nácik fosztogatása eredményeként ebből az óriási cégből csak törmelék és üres épületek maradtak.
A Benelli testvérek nem törtek meg, és amint visszaszerezték gépeiket és felszereléseiket, elkezdték visszaalakítani a közel 1000 db katonai motorkerékpárt – főleg Angliából származóakat – amelyeket a harcmezőkön találtak, hogy civil motorkerékpárokká változtassák vissza. 1947 volt annak is az éve, amikor újrakezdődtek a motorversenyek.

1950 ~ 1980

A negyvenes évek végén Giuseppe Benelli a testvéreivel való összeegyeztethetetlen félreértések miatt elhagyta a céget. Ezek voltak azok az idők, amikor megjelent a Motobi márka (a Moto Benelli tagokból alkotott mozaikszó), a klasszikus két és négyütemű, tojás formájú hengerfejjel rendelkező motorjaival, kicsi és közepes lökettérfogattal. Új eladásokat és több mint ezer sportgyőzelmet eredményezett ez a típus, az ’50es és a 60’as években.
A Benelli gyártási tevékenysége folytatódott 1951-ben is a „Leonciono” névre keresztelt modell bemutatásával, amellyel újabb hatalmas üzleti sikereket értek el. A modell újabb csúcsokra repítette a céget, miután megnyerték vele az első ún. ‘Motogiro d’Italia’ versenyt 1953-ban Leopoldo Tartarini versenyzővel.
1961-ben a Pesaroi cég megünnepelhette fennállásának 50. évfordulóját, és a következő évben, annak érdekében, hogy túléljék a motoripar válságát a két cég, a Benelli és a Motobi egybeolvadtak. Ezek voltak azok a hősi idők, amikor a legendás Provini és Pasolini a 4 hengeres 250cc lökettérfogatú motorkerékpárokkal versenyeztek, illetve ugyancsak ebben az időben nyerték el a második világbajnoki címet 1969-ben az ausztrál Kelvin Carruthes pilótával.
A Benelli-Motobi céget modellek széles repertoárja színesítette a ’60 as években: robogóktól egészen a kéthengeres 650cc-s maxi motorkerékpárig a ’Tornado’-ig, amely egyébként a tradicionális Benelli utolsó eredeti alkotása volt. 1972-ben a céget megvette egy argentin vállalkozó Alejandro De Tomaso. Az új tulajdonos újraindította és kiszélesítette a termékpalettát, bemutatva többhengeres motorkerékpárokat és magas presztízsű 6 hengeres, 750cc-s motorkerékpárokat, amely egyébként a legelső hathengeres kétkerekű volt, amely normál közúti használatra készült), de emellett épített egy új, modern gyárat is.

1988 ~ 2015

Időközben veszélyessé vált a japán konkurencia, mely egyre erőszakosabbá, és technológiailag egyre előrehaladottabbá vált. A hanyatlás lassú, de elkerülhetetlen volt. 1988-ban a Benelli térdre kényszerült. Mr. Giancarlo Selci az iparmágnás, a Biesse cégcsoport tulajdonosa megmentvén a céget a bizonytalan jövőtől 1989. október 23-án megvette Benelli-t. A cég onnantól kezdve a robogópiacot célozta meg a Devil és Scooty modellekkel. Eleinte úgy tűnt, hogy megérkezett az új aranykor, ám sajnos egy kis fellendülés után, a cég jövője ismét bizonytalanná vált.
1995-ben a Fabriano Merloni cégcsoportja többségi tulajdonosa lett a történelmi márkának, és Andrea Merloni, Vittorio Merloni fia lett az új tulajdonos, és az újrakezdés egy agresszív kis robogót produkált „Benelli 491” néven. Új ambiciózus projektek, robogók és sportmotorkerékpárok jelentek meg a palettában, úgy mint a 900cc lökettérfogatú háromhengeres Tornado, amely Superbike bajnokságon is indult, vagy mint a TNT 1130. Ennek ellenére a Benellinek egy újabb válsággal kellett szembenéznie.
2005. decemberében a Benelli a korábban már említett Q.J. csoport tagjává vált, aki nem mellékesen „az év legnagyobb motorkerékpár exportáló” címet is elnyerte.
A Q.J. gyár közel 670 ezer m2–en terül el, szofisztikált gyártósorokkal berendezve, amely berendezések Németországból, Olaszországból és az U.S.A-ból származnak. A cég törzstőkéje több mint 750 millió US dollár és részvénytársasági formában megtalálható a kínai tőzsdén is A motorkerékpárok mellett quadokat, elektromos kerékpárokat, fűnyírókat, golf kocsikat, generátorokat, szivattyúkat és egyéb kerti gépeket gyártanak. A termékek 20%-át külföldre exportálják, beleértve Amerikát és Európát. A Q.J.elsősorban a minőségre helyezi a hangsúlyt, és 1997 óta már nemzetközileg elismert ISO 9001 tanúsítvánnyal is rendelkezik.
Az új tőkebeáramlással és az olasz-kínai együttműködéssel karöltve a Benelli Q.J. jelenleg is több projekt-célon dolgozik, hogy ismételten meghatározó szereplőjévé tegye a Pesaro-i céget a világpiacon.
Nem olyan rég, 2011-ben ünnepelhette a Benelli márka fennállásának századik évfordulóját.
.


Örökség


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész

Your privacy on the Benelli website

This website is managed by Benelli Q.J. S.r.l. (“Benelli”). The main purpose of this site is to provide you with the Services we offer related to our website. We want you to feel safe when you visit our website, and we are committed to protecting your privacy during this visit.

Before you use and contribute information via this website, we advise you to read our Privacy Statement and our Privacy Policy and agree to the terms they contain.

Your decision to contribute your Personal Data is voluntary. However, since registration of a personal account and the use of our Services require personal data, you cannot use this site unless you contribute your Personal Data.

About us

Benelli is a company which develops and produces motorbikes, with registered office at Strada della Fornace Vecchia, sn, 61122 Pesaro (PU), Italy, belonging to the Qianjiang group headquartered in Wenling, Zhejiang province, China.

The data controller has designated a Data Protection Officer (DPO), who can be contacted by email at dpo@benelli.com or by writing to Strada della Fornace Vecchia sn, 61122 Pesaro (Italy).

Which data do we collect?

The Personal Data we collect from you include your name, address, email address and IP addresses and data regarding the pages you visit and when.

Personal Data may include:

  • Personal Data which you contribute to us, such as your email address and your country/region; if you use your social media account to access or register for a personal account on the Benelli website, we may also collect any information in the public domain associated to your social media account. If you make a purchase on the Benelli website, we will collect your name, postal/shipping/billing address (including postcode), contact information, email address, credit card number or other payment service information.
  • Personal Data supplied to us through your use of the Benelli Services, such as device, register or position data.

We do not collect sensitive personal data.

We also collect Personal Data through the use of cookies. Cookies are small data files which store and recover information about your visit to this website - such as how you accessed our website, how you browsed the site, and which information was of interest to you. For further information about cookies, please read our cookie policy.

How do we use your data?

We analyze your data to find out what works best on our website, to define the most appropriate ways of improving it, and, finally, to decide how to change our site to make it more effective for you and other users. We may also use your data for other purposes, when we are authorised to do so by law, such as to comply with requests from public authorities or to conduct internal investigations. Find out more about how we use your Personal Data.

We may also send you emails on your request. If you have subscribed to our newsletter and have agreed to receive further communications, we may also send you marketing emails, such as product updates or other marketing information regarding our products and services. Please remember that you can withdraw your consent at any time.

Will we share your data with third parties?

Since we are a global organization, the data we collect may be transferred internationally within the worldwide Benelli organization. We may also share your data with third parties such as our service providers.

We restrict access to personal data concerning you to employees we consider have a reasonable need to come into contact with these data for the supply of products or services or to perform their duties. Our staff are trained regarding their data protection obligations.

International transfer of personal data

You recognise and agree to the transfer, storage, use or processing of your data at/by Benelli and its affiliated companies and/or its service providers which might be located in a country other than your own. All the aforesaid transfers, storage or processing of your data will be subject to the Privacy Policy and the relevant laws with regard to the protection of the privacy and security of personal data.

We use approved contractual clauses for the international transfer of personal data collected in the European Economic Area and Switzerland. As a global company, Benelli has a series of legal entities in different jurisdictions, which are responsible for the personal data which they collect and which are processed on their behalf. Find out more about Benelli’s global organization.

How do we protect your data?

The protection of your data matters to us. We process your data in compliance with the relevant data protection legislation, and we will adopt appropriate measures to guarantee this website’s security. We provide physical, electronic and procedural guarantees compliant with Italian laws and regulations to protect your data, including, but not limited to, those set forth in the General Data Protection Regulation no. 679/2016 (“GDPR"). We will ensure that we have adequate physical and technological measures to protect your data, wherever they are stored. When we outsource any process, we will ensure that the supplier has adequate security measures.

How can you access, change or erase your data?

For any query regarding the processing of your personal data or to exercise any of the following rights, please contact us at privacy@benelli.com.

  • You are entitled (in the circumstances and on the conditions, and with the exceptions, envisaged by the relevant law), to:
  • Request access to the personal data concerning you which we process: this right enables you to find out whether we hold personal data concerning you and, if so, to obtain information about and a copy of the said data.
  • Request the rectification of your personal data: this right entitles you to have your personal data corrected if they are inaccurate or incomplete.
  • Object to the processing of your personal data: this right entitles you to ask Benelli to stop processing your personal data.
  • Request the erasure of your personal data: this right entitles you to request the erasure of your personal data, also when the data are no longer necessary for the achievement of the relevant purposes.
  • Request the restriction of the processing of your personal data: this right entitles you to ask Benelli to process your personal data only in limited circumstances, including with your consent.
  • Request the portability of your personal data: this right entitles you to receive a copy (in a structured, commonly used and machine-readable format) of the personal data you have contributed to Benelli, or to ask Benelli to transmit those data to another controller.

To the extent that the processing of your personal data is based on your consent, you will be entitled to withdraw this consent at any time by contacting us here. Bear in mind that this will not affect Benelli’s right to process the personal data obtained before you withdrew your consent, or its right to continue parts of the processing which have legal bases other than your consent.

If, in spite of our best efforts to protect your personal data, you believe that your rights to privacy have been violated, we urge anyone to contact Benelli before taking any other action, in order to find a solution to any complaint. You are entitled to submit a complaint directly to the competent supervisory authority, or to bring an action against Benelli before a competent court (in the country where you live or work or in the country where you maintain that data protection law has been breached).

What are your rights with regard to marketing communications?

You may exercise your right not to receive marketing communications by ticking some boxes in the form below, which we use to collect your personal data, or by exercising your right to object in the email messages we send you. You may also exercise the right to stop receiving marketing communications at any time by contacting us. In this case, we will conserve minimal personal data to record the fact that you object, and will not contact you again.

How long do we store your data for?

We store your personal data for the time needed to pursue the purposes stated in this Privacy Statement, unless the law requires or permits a longer storage period.

Where can I get more information?

You will find more information about the procedures and purposes of the use of your data, and the rights you can exercise regarding your data, in our Privacy Policy.If you want to unsubscribe click here