Rólunk

Színtiszta szenvedély 1911 óta. Ez a Benelli, és még sokkal több ennél: örökség, érzelem, és újítás, amely a több mint 100 éves múltja során legendássá tette az úttörő modelleket, előrehaladott technológiák, győzelmek, és világhírű pilóták által. Az egyidejűleg elegáns és sportos Benelli motorkerékpárok úgy lettek megálmodva, hogy kielégítsenek minden motoros elvárást, még a legnagyobb igényekkel telieket is, és biztosítsa az egyedülálló motorozás élményét, valamint kényelmet, miközben szem előtt tartja a fogyasztást és megóvja a környezetet. Ez a kihívás, ami iránt a Benelli elkötelezett minden egyes nap, valamint ez az egész cégcsoport alapfilozófiája. A Benelli motorkerékpárjainak egyedülálló, karizmatikus tulajdonságai vannak, és azonnal felismerhetővé válnak megnyerő dizájnja és az eltéveszthetetlen sportos külseje révén. A legkorszerűbb technológiákat használják a Pesaro-i cég összes modelljénél, az R&D (kutatás-fejlesztési) központ szaktudásának köszönhetően, ahol sok szakember dolgozik szorosan együtt. Emellett a Benelli számíthat a széleskörű és eredményes márkahálózatára is, amely lefedi a teljes belföldi piacot.
2005. óta a Benelli a Qianjiang (=Q.J.) csoport tagjává vált, amely nem utolsó sorban méretileg-, valamint a termelői kapacitás szempontjából is az első helyen áll Kínában a motorkerékpár gyártók mezőnyében. A termelése eléri az 1.200.000 db járművet évente. 14.000 alkalmazott dolgozik a szuper modern gyárban - amely akkora területű, mint egy komplett település -, helyileg pedig Wenling városában (Kínában) található, amely 500 km-re fekszik Sanghai-tól. A történelmi márka központja egyébként továbbra is Pesaro-ból (Olaszországból) szélesíti a horizontját a nagyvilág felé. A Benelli készen áll a jövőbeli kihívásokra, köszönhetően a hozzáállásának, amely ötvözi az olasz zsenialitást, stílust, mérnöki szaktudást és egy olyan globális látásmódot, amely oly nagy csoporté, mint a Q.J. Az újabb modellek már vadonatúj koncepcióval jelennek meg, de átszőve a Benelli múltjával, dicsőítve a tradicionális kinézetet, beleintegrálva az innovációt és erős márkanevet. A Benelli mozgásba szeretné hozni a világot, és felkészíteni ügyfeleit a jövőre. A Benelli falakat bont le, új perspektívát nyit a múlt, a jelen és a jövő motorkerékpár-megszállottjainak, a vadonatúj modellek megújuló dizájnjának köszönhetően, de ugyanakkor megtartva a könnyed kezelhetőséget.

Történetünk

1911 ~ 1934

Hat testvér, egy történet. Hat ember törekvése a legendáért valósággá vált. 1911 tavasza volt, amikor a megözvegyült Theresa Benelli befektette családja teljes vagyonát, hogy elindítson egy műhelyt, amely stabil munkát biztosíthat hat fiának, Giuseppe, Giovanni, Filippo, Francesco, Domenico és Antonio „Tonino” Benellinek.
Eleinte csak egy szervizgarázs volt, ahol motorkerékpárokhoz és gépjárművekhez gyártottak alkatrészeket. Azonban a hat Benelli testvérnek magasabb fokú tervei voltak: motorkerékpárokat szerettek volna gyártani. Nyolc évvel később 1919-ben bár megszületett az első motorkerékpárjuk, egy kétütemű 75cc lökettérfogatú biciklivázra szerelt motor, de akkor az még nem aratott különösebben nagy sikert.
1921 decemberében megjelent viszont az első igazi Benelli motorkerékpárjuk, amely az áttörést jelentette számukra: a „Velomotore” névre keresztelt 98cc lökettérfogatú kétütemű könnyűsúlyú motorkerékpárjuk, amely két kivitelben, Touring és Sport (125cc) változatban volt elérhető. Ezt 1923-ban egy 147cc lökettérfogatú verzió követte, amellyel Tonino el is kezdett versenygyőzelmeket aratni, és amely végül a Pesaro-i céget végül híressé tette Európa szerte.
1926-ban Giuseppe Benelli megtervezett egy újabb, már 175cc lökettérfogatú felső négy fogaskerék által hajtott vezérműtengelyes négyütemű motorkerékpárt, amelynek a teljesítménye legalább azonos, de inkább nagyobb volt, mint az akkor szokásos nála nagyobb lökettérfogatú konkurens motorkerékpároké. Ezzel számtalan győzelmet biztosított Tonino Benellinek, úgymint 1927-ben, 1928-ban, 1930-ban, illetve 1931-ben az Olasz Bajnokságon. A termelés, valamint az eladások rendíthetetlenül emelkedtek (a 175cc lökettérfogatú motorkerékpárt többfajta kivitelben gyártották egészen 1934-ig, amíg meg nem jelentek az 500cc és a 250cc lökettérfogatú négyütemű motorkerékpárok), amely folyamat idővel a gyár kibővítéséhez vezetett, így 1932-ben a Benelli testvérek megvették a Molaroni fűrésztelep pavilonjait a „Principe Amedeo” úton, amelyet jelenleg „Mameli” útnak hívnak.
Két évvel később, 1934-ben a Benelli két új versenymotort mutatott be, egy 250cc lökettérfogatú ikervezérmű tengelyes-, és egy 500cc lökettérfogatú motorkerékpárt. 1940-ben indította el a Benelli az 500cc lökettérfogatú motorkerékpár oldalt szelepelt változatát, illetve egy fantasztikus versenymotort, (a 4 hengeres dupla felső vezérműtengelyes kompresszorral szerelt változatát, amelyet nem utcai használatra szántak) de a háború kitörése kényszerítette a céget, hogy csak katonai célokra gyártsanak motorkerékpárokat.

1940 ~ 1950

A Pesero-i cég sikereinek a csúcspontján volt ebben az időszakban (800 alkalmazott dolgozott a gyárban), de a II. világháború elpusztította azt. A szövetséges bombázások, és a nácik fosztogatása eredményeként ebből az óriási cégből csak törmelék és üres épületek maradtak.
A Benelli testvérek nem törtek meg, és amint visszaszerezték gépeiket és felszereléseiket, elkezdték visszaalakítani a közel 1000 db katonai motorkerékpárt – főleg Angliából származóakat – amelyeket a harcmezőkön találtak, hogy civil motorkerékpárokká változtassák vissza. 1947 volt annak is az éve, amikor újrakezdődtek a motorversenyek.

1950 ~ 1980

A negyvenes évek végén Giuseppe Benelli a testvéreivel való összeegyeztethetetlen félreértések miatt elhagyta a céget. Ezek voltak azok az idők, amikor megjelent a Motobi márka (a Moto Benelli tagokból alkotott mozaikszó), a klasszikus két és négyütemű, tojás formájú hengerfejjel rendelkező motorjaival, kicsi és közepes lökettérfogattal. Új eladásokat és több mint ezer sportgyőzelmet eredményezett ez a típus, az ’50es és a 60’as években.
A Benelli gyártási tevékenysége folytatódott 1951-ben is a „Leonciono” névre keresztelt modell bemutatásával, amellyel újabb hatalmas üzleti sikereket értek el. A modell újabb csúcsokra repítette a céget, miután megnyerték vele az első ún. ‘Motogiro d’Italia’ versenyt 1953-ban Leopoldo Tartarini versenyzővel.
1961-ben a Pesaroi cég megünnepelhette fennállásának 50. évfordulóját, és a következő évben, annak érdekében, hogy túléljék a motoripar válságát a két cég, a Benelli és a Motobi egybeolvadtak. Ezek voltak azok a hősi idők, amikor a legendás Provini és Pasolini a 4 hengeres 250cc lökettérfogatú motorkerékpárokkal versenyeztek, illetve ugyancsak ebben az időben nyerték el a második világbajnoki címet 1969-ben az ausztrál Kelvin Carruthes pilótával.
A Benelli-Motobi céget modellek széles repertoárja színesítette a ’60 as években: robogóktól egészen a kéthengeres 650cc-s maxi motorkerékpárig a ’Tornado’-ig, amely egyébként a tradicionális Benelli utolsó eredeti alkotása volt. 1972-ben a céget megvette egy argentin vállalkozó Alejandro De Tomaso. Az új tulajdonos újraindította és kiszélesítette a termékpalettát, bemutatva többhengeres motorkerékpárokat és magas presztízsű 6 hengeres, 750cc-s motorkerékpárokat, amely egyébként a legelső hathengeres kétkerekű volt, amely normál közúti használatra készült), de emellett épített egy új, modern gyárat is.

1988 ~ 2015

Időközben veszélyessé vált a japán konkurencia, mely egyre erőszakosabbá, és technológiailag egyre előrehaladottabbá vált. A hanyatlás lassú, de elkerülhetetlen volt. 1988-ban a Benelli térdre kényszerült. Mr. Giancarlo Selci az iparmágnás, a Biesse cégcsoport tulajdonosa megmentvén a céget a bizonytalan jövőtől 1989. október 23-án megvette Benelli-t. A cég onnantól kezdve a robogópiacot célozta meg a Devil és Scooty modellekkel. Eleinte úgy tűnt, hogy megérkezett az új aranykor, ám sajnos egy kis fellendülés után, a cég jövője ismét bizonytalanná vált.
1995-ben a Fabriano Merloni cégcsoportja többségi tulajdonosa lett a történelmi márkának, és Andrea Merloni, Vittorio Merloni fia lett az új tulajdonos, és az újrakezdés egy agresszív kis robogót produkált „Benelli 491” néven. Új ambiciózus projektek, robogók és sportmotorkerékpárok jelentek meg a palettában, úgy mint a 900cc lökettérfogatú háromhengeres Tornado, amely Superbike bajnokságon is indult, vagy mint a TNT 1130. Ennek ellenére a Benellinek egy újabb válsággal kellett szembenéznie.
2005. decemberében a Benelli a korábban már említett Q.J. csoport tagjává vált, aki nem mellékesen „az év legnagyobb motorkerékpár exportáló” címet is elnyerte.
A Q.J. gyár közel 670 ezer m2–en terül el, szofisztikált gyártósorokkal berendezve, amely berendezések Németországból, Olaszországból és az U.S.A-ból származnak. A cég törzstőkéje több mint 750 millió US dollár és részvénytársasági formában megtalálható a kínai tőzsdén is A motorkerékpárok mellett quadokat, elektromos kerékpárokat, fűnyírókat, golf kocsikat, generátorokat, szivattyúkat és egyéb kerti gépeket gyártanak. A termékek 20%-át külföldre exportálják, beleértve Amerikát és Európát. A Q.J.elsősorban a minőségre helyezi a hangsúlyt, és 1997 óta már nemzetközileg elismert ISO 9001 tanúsítvánnyal is rendelkezik.
Az új tőkebeáramlással és az olasz-kínai együttműködéssel karöltve a Benelli Q.J. jelenleg is több projekt-célon dolgozik, hogy ismételten meghatározó szereplőjévé tegye a Pesaro-i céget a világpiacon.
Nem olyan rég, 2011-ben ünnepelhette a Benelli márka fennállásának századik évfordulóját.
.


Örökség


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész

Your privacy on Benelli’s Website

This website is administered by Benelli Q.J. S.r.l. (“Benelli”). The primary purpose of this site is to provide you the Services we offer in relation to our website. We want you to feel secure when visiting our site and are committed to maintaining your privacy when doing so.

Before using and providing information through this site, we invite you to carefully read the below Privacy Statement and our Privacy Policy and to accept the terms herein.

Your decision to provide your Personal Information to Benelli is voluntary. However, given that the registration of a personal account and the use of the Services require personal data to function, you will not be able to use this site if you do not provide your Personal Information.

What information do we gather?

The Personal Information we collect from you might include your name, address, email address, IP address, and information regarding what pages are accessed and when.

The Personal Information may include:

  • Personal Information you provide to us, such as your e-mail address and country/region; if you use your social media account to log in or sign up for a personal account on Benelli’s website, any publicly available information associated to your social media account may also be collected by us. If you purchase on Benelli’s website, we will collect your name, mailing/shipping/billing address (including zip code), contact information, e-mail address, credit card number or other payment service information); and
  • Personal Information is provided to us from your use of Benelli’s Services, such as device, log or location related information.

We will not collect any sensitive personal data.

We also collect Personal Information through the use of cookies. Cookies are small files of information that save and retrieve information about your visit to this site – for example, how you entered our site, how you navigated through the site, and what information was of interest to you. Please read our Cookies policy for further information on this.

How do we use your information?

We analyze your information to determine what is most effective about our site, to help us identify ways to improve it, and eventually, to determine how we can tailor our site to make it more effective for you and other users. We may also use your information for certain other purposes, where we have the legal right to do so, such as complying with requests from public authorities or conducting internal investigations. Find out more about how we use your Personal Information.

We may also send you email communications as responses to your requests. If you have signed up for our newsletter and consented to receive further communications, we can also send you e-mail marketing communications, such as product updates, or other marketing information about our products and services. In this regard, remember that you can withdraw your consent at any time.

Will we share your information with outside parties?

As a global organization, information we collect may be transferred internationally throughout Benelli's worldwide organization. In addition, we may at times share your information with certain third parties, such as our service providers.

We limit access to personal information about you to employees who we believe reasonably need to come into contact with that information to provide products or services to you or in order to do their jobs. In this regard, we train our staff on their privacy obligations.

International transfers of your Personal Information

You understand and consent to the transfer, storage, use or process of your information to Benelli and any of its affiliated companies and/or service providers who may be located in a different country to you. All said transfer, storage, or process of your information, shall be subject to the Privacy Policy and applicable laws on privacy protection and personal information security.

We use approved Model Contractual Clauses for the international transfer of personal information collected in the European Economic Area and Switzerland. Benelli, as a global company, has a number of legal entities in different jurisdictions which are responsible for the personal information which they collect and which is processed on their behalf. Discover more about Benelli’s global organization.

How do we protect your information?

The protection of your information is important to us. We will process your information in accordance with applicable data protection legislation, and will take appropriate steps to maintain the security of this site. We have physical, electronic, and procedural safeguards that comply with government legislation and regulations to protect personal information about you, including but not limited to those indicated in the General Data Protection Regulation n. 679/2016 (“GDPR”). We will ensure we have appropriate physical and technological security measures to protect your information regardless of where it’s held. We will ensure that when we outsource any processes the supplier has appropriate security measures in place.

How can you access, edit or delete your data?

If you have any questions regarding the processing of your personal data or you want to exercise any of the following rights, please contact us at privacy@benelli.com:

  • You are entitled (in the circumstances and under the conditions, and subject to the exceptions, set out in applicable law) to:
  • Request access to the personal data we process about you: this right entitles you to know whether we hold personal data about you and, if we do, to obtain information on and a copy of that personal data.
  • Request a rectification of your personal data: this right entitles you to have your personal data be corrected if it is inaccurate or incomplete.
  • Object to the processing of your personal data: this right entitles you to request that Benelli no longer processes your personal data.
  • Request the erasure of your personal data: this right entitles you to request the erasure of your personal data, including where such personal data would no longer be necessary to achieve the purposes.
  • Request the restriction of the processing of your personal data: this right entitles you to request that Benelli only processes your personal data in limited circumstances, including with your consent.
  • Request portability of your personal data: this right entitles you to receive a copy (in a structured, commonly used and machine-readable format) of personal data that you have provided to Benelli, or request Benelli to transmit such personal data to another data controller.

To the extent that the processing of your personal data is based on your consent, you have the right to withdraw such consent at any time by contacting us here. Please note that this will not affect Benelli’s right to process personal data obtained prior to the withdrawal of your consent, or its right to continue parts of the processing based on other legal bases than your consent.

If, despite our commitment and efforts to protect your personal data, you believe that your data privacy rights have been violated, we encourage and welcome individuals to come to Benelli first to seek resolution of any complaint. You have the right at all times to register a complaint directly with the relevant supervisory authority or to make a claim against Benelli with a competent court (either in the country where you live, the country where you work or the country where you deem that data privacy law has been infringed).

What are your rights regarding marketing communications?

You can exercise your right to prevent marketing communications to you by checking certain boxes on the form below that we use to collect your personal data, or by utilizing opt-out mechanisms in e-mails we send to you. You can also exercise the right to discontinue marketing communications to you, at any time by contacting us. In such cases, we will retain minimum personal data to note that you opted out in order to avoid contacting you again.

How long do we keep your data?

We will retain your personal information for the period necessary to fulfill the purposes outlined in this Privacy Statement unless a longer retention period is required or permitted by law.

Where can I find further information on this?

You can find further information on how and for what purposes we use your information, and on what rights you have in relation to your information, in our Privacy Policy.If you want to unsubscribe click here